This website uses cookies to store information on your computer. Some of these cookies are used for visitor analysis, others are essential to making our site function properly and improve the user experience. By using this site, you consent to the placement of these cookies. Click Accept to consent and dismiss this message or Deny to leave this website. Read our Privacy Statement for more.
Preservation, Conservation or Extension Award

The Association’s Preservation & Conservation Award, which for 2019 has been extended to include extensions. This considers projects that involves the extension of an existing building, considering improvements in quality, accessibility, sustainability and user satisfaction.

This award is a prestigious prize for anyone in this sector to receive and this year, the Awards Panel has felt that several projects demonstrated quality in this area and has agreed to award the following:

  • Winner – Preservation & Conservation
  • Winner – Extension
  • Highly Commended – Preservation & Conservation

 

The winner for Preservation & Conservation Award goes to Ardmore Construction for Ram Brewery.

 

Ardmore Construction receiving the Preservation &Conservation Award

The project brief was to convert the Grade II iconic RAM Brewery into a new residential and retail quarter. To assist with the restoration, the project team engaged with the local community and historians to help deliver a project which would benefit and bring a sense of pride back to the local community.

As part of the brief, the project had to retain some existing building structure as well as incorporating new structural elements.

The project team made multiple visits to local archives and libraries to obtain historical information and details which were incorporated into the new project design; specifically, in the overhaul of the roofs and façade as well as the restoration of the former Brewer’s House, originally constructed during Georgian times.

To ensure no damage to the listed façade, the demolition and structural works were carefully sequenced to ensure that building stability was always maintained.

The existing internal fabric of the building included a variety of structural timber beams and cast-iron columns which were retained and restored in situ. Restoration works involved removing the existing finishes through heritage approved methods and applying new finishes which meet the current building and fire regulations.

Modern materials were incorporated into the traditional fabric to increase the thermal performance of the building, offsetting carbon produced from heating the building.

Chartered Member Michael Wadood was the Building Control Officer and provided commitment and support to the project. His approach allowed the project team to overcome many obstacles whilst ensuring the tight program was achieved. Michael’s experience meant that he was able to understand the needs of the Grade II listed building and with his conservation knowledge, successfully delivered a project that is now a social hub for the local community.

 

 

The winner for the new addition of Extensions Award goes to Gateshead Council for PROTO: The Emerging Technology Centre

 

Russel Urwin, buildeng Northern Region Chairman receiving the Extension Award on behalf of Gateshead Council and Groundwork, North East & Cumbria for Land of Oak & Iron Heritage Centre

The project aim was to create a new dedicated space for the digital sector and PROTO is Europe’s first dedicated, industry-led centre for emerging technology providing businesses with access to state-of-the-art Research and Development facilities situated alongside high-quality networking, co-working and office spaces.

The R&D facilities are located within a new bespoke extension linked by a covered ‘floating’ bridge to the co-working and office space. The bold black cube extension incorporates LED strips within the façade to add to add to the distinctiveness from the neighbouring blocks whist breaking the mass of the extension and allowing for changing appearance during the day.

The new built extension was developed on a brown field site as well as using a portion of the existing car park to accommodate the R&D aspect of the new development.

A compact rectangular shape was selected to minimise the reduction of car parking spaces whilst minimising the envelop area and heat losses.

Modern methods of construction were deployed using steel frame and composite floors in combination with drylining internally and fibre cement board external rain screen cladding and energy efficient double glazing.

The environmental benefits of the development are associated with the use of a brown field site and reuse of an existing building that have minimised the environmental impact of the new development. The PROTO extension has achieved a ‘B’ EPC rating.

Chartered Member Barry Ashley was involved with this project as Building Control Technical Manager for Gateshead Council. He and his colleagues were involved in this project in all stages and to meet the challenges of such a project, close collaboration between all parties involved was required.

 

 

Highly Commended in this category is Architectural Conservation Professionals for Aran Sweater Market. 

This project is the result of an extensive conservation effort to design a culturally sensitive outlet for Glen Aran from a derelict property located at the end of Quay Street – one of the most prominent pedestrianised areas in Galway. This structural cluster comprised of 5 different properties including a 15th Century house and an 18th Century warehouse which was converted to cottages in the 19th Century. The ruinous cluster wad derelict for over 20 years and located within the medieval core of Galway City.

The core objective of this project was to restore and bring back into economic use an important historic ruinous building and it was clear from the outset that this project would have to use all available avenues in the pursuit of achieving both ingenuity in design and securing high levels of commitment to strong conservation principles through out all work elements.

In order to promote honesty of repairs and alterations, traditional materials and methods were employed in all works to the historic fabric and any new interventions such as roofs, sash windows and bronze window frames, were made clearly identifiable i.e. date of manufacture carved into the elements where possible.

All alterations are reversable. New elements such as the stairs were designed to be independent of the historic fabric and can be removed without interference if required.

Chartered Members David Humphreys, Nancy O’Keeffe and Martin English of Architectural Conservation Professionals were involved in the project from the start. As well as the initial survey and design, the team supervised all works and focus was given to the finer details in the project to ensure they were in keeping with the character of the site.

 

Entry to the awards is currently open to an organisation, individual or project where there has been substantial involvement of a CABE member. The subject of the nomination for the award will have demonstrated a range of building engineering skills through invention, research, design, education or other related activity and has produced a leading edge, innovative and exemplary project which was completed in the previous year.

 

Entry for the Built Environment Award 2020 will be open early 2020.